طراحی و راه اندازی کسب و کار اینترنتی
در حال حاضر و با گسترش فضای آنلاین در جهان، کسب و کار های فیزیکی نیز در تلاش برای دریافت سهمی از این بازار بزرگ هستند. حضور مردم در جوامع آنلاین اعم از وب سایت ها و شبکه های اجتماعی این پلتفرم ها را تبدیل به محلی بسیار پرسود برای کسب و کار ها کرده است. سادگی خرید، راحتی در ارسال به محل مورد نظر، سریع بودن دریافت خدمات و… از دلایل این تمایل بزرگ هستند.
پیش از هر چیزی نیاز داریم که در ابتدا بدانیم کسب و کار اینترنتی چیست؟ به چه مدل از بیزنسی کسب و کار اینترنتی اطلاق میشود؟ به چه کسب و کار هایی بیزنس آنلاین میگویند؟ در ادامه همراه با تمامی اعضای تیم دیجیتال مارکتینگ فرزین آرین به بررسی تمام موارد گفته شده میپردازیم.


کسب و کار اینترنتی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
کسب و کار اینترنتی در حالت کلی به معنای انجام فعالیتهای تجاری و کسب درآمد از طریق اینترنت است. همانطور که گفته شد این نوع کسب و کار در دهههای اخیر به دلیل رشد روزافزون فناوری اطلاعات و اینترنت و همچنین افزایش تعداد کاربران اینترنتی، بسیار محبوب و پرطرفدار شده است.
فناوریهای ارتباطی و دیجیتالی امکان ایجاد کسب و کارهای موفق و پردرآمد را فراهم میکنند. با این حال، ماندن در دنیای رقابتی آنلاین نیازمند برنامهریزی، استراتژیهای بازاریابی مناسب و ارائه خدمات یا محصولات با کیفیت و جذاب است. حضور در فضای کسب و کار آنلاین دارای بسیاری از مزایا است که میتواند به شما کمک کند تا موفقیت بیشتری داشته باشید. در زیر تعدادی از اصلیترین مزایا برای ورود به کسب و کار آنلاین آورده شدهاند:
در بخش زیر اینفوگرافیکی میبینید در خصوص پاسخ به این سوال که چرا باید با هر کسب و کاری وارد فضای آنلاین شویم؟ تصویر را بررسی کنید و وارد دنیای شگفت انگیز و پر سود کسب و کار های آنلاین شوید.


اصول راه اندازی کسب و کار اینترنتی
پس از دریافت این موضوع که حضور در فضای کسب و کار آنلاین میتواند برای پیشبرد بیزنس شما حیاتی باشد آیا تمایل دارید یک کسب و کار آنلاین را از صفر ایجاد کنید؟ آیا مایل هستید در کنار کسب و کار فیزیکی خود به بازار آنلاین هم وارد شوید؟ اگر پاسخ شما مثبت است در اینجا، شما میتوانید به همراه تیم فرزین آرین از صفر کسب و کار آنلاین خود را راه اندازی نمائید. در این مطلب همراه با من تمامی مراحل را به صورت قدم به قدم پیش میرویم.
انتخاب نیچ بازار برای شروع کسب و کار آنلاین
انتخاب نیچ بازار (همچنین نوشته میشود به عنوان نیش محصول یا نیچ مشتری) از مهمترین تصمیمگیریهای اولیه در شروع یک کسب و کار اینترنتی است. نیچ مارکت به معنای یک گروه محدود و مشخص از مخاطبان است که نیازها، مسائل و علایق مشترکی را دارند. با تمرکز بر این قسمت از بازار، شما میتوانید محصولات و خدمات خود را به شکل بهتری به هدف مشتریان هدایت کنید و رقابتی مؤثرتر ایجاد کنید.
توجه داشته باشید که این آموزش برای زمانیست که شما قصد ایجاد کسب و کار آنلاین در کنار کار فیزیکی خود را دارید و یا ایده ای برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی دارید، چرا که پیش از آن شما نیاز به ایده ای مناسب برای ورود به بازار دارید.

شناخت هدف در انتخاب نیچ مارکت
ابتدا باید هدف از راه اندازی کسب و کار اینترنتی خود را به خوبی مشخص کنید. بدانید که محصول یا خدمات شما برای چه گروهی از مخاطبان آنلاین که نیاز به آن دارند، ارزش ایجاد میکند. به عبارت دیگر، چه گروهی از کاربران آنلاین به کسب و کار شما نیاز دارند؟ چه مسئلهای را حل میکنید یا چه نیازی را برطرف میکنید؟ این مرحله بسیار مهم است چرا که شالوده ایجاد کسب و کار آنلاین شما را تشکیل میدهد.
برای شما مثالی میزنم:
فرض کنید که شما مغازه ای برای فروش عطر و ادکلن دارید و قصد دارید که در کنار فعالیت فیزیکی خود فروشگاه آنلاینی هم راه اندازی کنید. در این مرحله ابتدا باید به صورت کامل بررسی کنید که مشتریان شما آیا آنلاین و اینترنتی خرید میکنند؟ اگر قصد خرید اینترنتی داشته باشند به چه اطلاعاتی از محصول نیاز دارند؟ آیا در اینستاگرام خرید میکنند یا در وب سایت؟ و بسیاری از سوالات دیگر که بر اساس بیزنس خود باید مطرح کنید و به آن پاسخ دهید.
تحقیقات بازار و اندازه بازار پیش از شروع
قبل از تصمیمگیری نهایی در مورد بازار هدفی که قصد فعالیت در آن را دارید، تحقیقات دقیق در مورد نیازها، ترجیحات و مشکلات گروه هدف انجام دهید. این تحقیقات شامل مطالعه رقبا، پرسشنامهها، نظرسنجیها و بررسی تحلیل دادهها است که تمامی این فعالیت ها را گروه فرزین آرین برای شما در مناسبترین زمان انجام میدهد.
اندازهگیری اندازه بازار نیز اهمیت بسیاری دارد. اگر بازار نیچ شما بسیار کوچک یا بزرگ باشد، ممکن است برای شما مشکل ایجاد شود. بهطور کلی، یک بازار نیچ کوچکتر امکان رشد بیشتری به شما میدهد پس بهتر است به سمت یک بازار کوچک برای شروع حرکت کنید.
ایجاد تمایز در خدمات و محصولات ارائه شده
ایجاد تمایز در کسب و کار شما از رقبا در بازار هدف انتخابی شما بسیار مهم است. باید محصول یا خدمات خود را به نحوی تنظیم کنید که از آنها تمایز داشته باشید و دلیلی برای انتخاب شما نسبت به رقبا ارائه دهید. این موضوع را میتوانید در بخش تحقیقات بازار به خوبی مشخص کنید. با این پرسش که بازار هدف من در حال حاضر و با وجود رقبای متعدد چه نیاز های رفع نشده ای دارد و نیاز های رفع نشده آن ها میتواند وجه تمایز شما باشد.

مشخص کردن نیاز کاربران در شروع بیزنس آنلاین
همانطور که گفته شد مشخص کردن نیازهای کاربران یکی از مهمترین و اساسیترین گامها در شروع کسب و کار آنلاین است. اگر شما نیازها و مشکلات مخاطبان خود را به خوبی درک کنید، میتوانید محصولات یا خدمات خود را به نحوی طراحی و ارائه دهید که مشتریان واقعی به آنها نیاز دارند.
همچنین، حتماً به ایجاد نقاط تمایز و ارزش افزوده برای مشتریان خود توجه کنید. تمرکز بر نیازها و مسائل مشتریان میتواند به شما کمک کند تا به عنوان یک کسب و کار موفق در بازار آنلاین به رشد و پیشرفت بیشتر برسید.
انتخاب بستر مناسب برای شروع کسب و کار آنلاین
انتخاب پلتفرم مناسب برای شروع کسب و کار آنلاین هم از اهمیت بالایی برخوردار است. بستر مناسب میتواند در موفقیت کسب و کار شما تأثیر زیادی داشته باشد، زیرا تأثیر مستقیمی بر تجربه مشتریان، نمایش محصولات یا خدمات شما و فرآیند فروش دارد. در انتخاب پلتفرم مناسب، باید عوامل بسیاری را مورد توجه قرار داد که در ادامه به بررسی برخی از آن ها میپردازیم:
اثر نوع کسب و کار بر بستر انتخابی شما
نوع کسب و کاری که شما دنبال میکنید، میتواند تعیینکننده پلتفرمی باشد که برای شروع مناسب است. برخی از پلتفرمها بهخصوص برای فروش محصولات فیزیکی مناسب هستند، در حالی که برخی دیگر برای فروش دیجیتالی، خدمات، یا محتوا مناسبتر هستند. بسته به مدل کسب و کار بستر آن نیز تعیین میشود.
برای شما مثالی میزنم:
فرض کنید که هدف کسب و کار آنلاین شما یک فروشگاه لباس مجلسی است. در این حالت با توجه به نیاز کاربران، پلتفرم های سوشال مدیا برای فروش این مدل محصول مناسب است یا یک سایت فروشگاهی؟ پاسخ به این سوال به نیاز کاربران شما بازمیگردد که برای خرید یک محصول به شکل اینترنتی نیاز به چه اطلاعاتی دارند؟ اندازه لباس؟ جنس لباس؟ رنگ لباس؟ مدل لباس؟ این اطلاعات را در چه بستری به خوبی میتوانید به آن ها ارائه دهید؟

انتخاب پلتفرمی با قابلیت مناسب کسب و کار شما
در انتخاب پلتفرم مناسب مطمئن شوید که پلتفرم انتخابی از قابلیتها و امکانات مورد نیاز شما برخوردار است. این میتواند شامل امکانات فروشگاهی، نمایش محصولات، سیستم پرداخت، ابزارهای بازاریابی، گزارشها و آمارها و … باشد. این موضوع در راه اندازی بیزنس شما بسیار بسیار مهم و حیاتیست.
مقیاس پذیری مناسب پلتفرم کسب و کار
مقیاس پذیری در انتخاب بستر کسب و کار به این معنیست که در آینده و پس از پیشرفت و توسعه بیزنس آیا همچنان این بستر مناسب ادامه کار است؟ این موضوع هم بسیار مناسب است چرا که در صورت اشتباه در این مرحله هزینه های هنگفتی در ادامه روی دست شما خواهد بود. اگر قصد دارید کسب و کار خود را در آینده بزرگتر کنید، مطمئن شوید که پلتفرم انتخابی قابلیت مقیاسپذیری دارد و امکان گسترش کسب و کار شما را فراهم میکند
تجربه کاربری مناسب اصلی ترین فاکتور انتخاب بستر کسب و کار
در انتخاب بستر مناسب کسب و کار آنلاین تجربه کاربری از دید من حرف اول را میزند. هر کسب و کاری هرچقدر محصول مناسب داشته باشد. این محصولات قیمت مناسب داشته باشند و پشتیبانی مناسبی هم ارائه دهند باز هم مشکل تجربه کاربری میتواند همه این موارد را تحت تاثیر قرار دهد. پس ارزیابی کنید که پلتفرم به چه نحوی تجربه کاربری خوبی فراهم میکند. تجربه کاربری بالا به معنای راحتی مشتریان در استفاده از پلتفرم کسب و کار و فرآیند خرید است که میتواند تأثیر زیادی در موفقیت کسب و کار شما داشته باشد.
تا به اینجای کار نیمی از مسیر راه اندازی کسب و کار اینترنتی بر اساس انتخاب پلتفرم و تجربه کاربری و سایر موارد گفته شده طی میشود. در این مرحله ما بستر مناسب را انتخاب کرده ایم و بر اساس تحقیقات بازار و نیاز های مشتریان محصولات و خدمات را تعریف کرده و به نوعی ویترین کار را به خوبی چیده ایم. اما صرفا ویترین زیبا و مناسب برای ما سودآوری نخواهد داشت و بدون فوت وقت باید به سراغ نیمه دوم مسیر برویم. همراه من باشید.

ایجاد استراتژی بازاریابی و مارکتینگ پلن مناسب
برنامه بازاریابی مناسب و موثر در کسب و کار آنلاین از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. با استفاده از استراتژیهای بازاریابی مناسب، میتوانید بهترین نتیجه را از کسب و کار خود بهدست آورید و موفقیت بیشتری کسب کنید. اما این موفقیت ها مستلزم داشتن یک پلن مارکتینگ قوی است که گروه فرزین آرین برای شما تهیه میکند اما در زیر، چندین اصلیترین استراتژی بازاریابی برای کسب و کار آنلاین آورده شده است:
مرحله صفر، مشخص کردن اهداف کسب و کار
در مرحله صفر و پیش از انجام هرکاری در خصوص برنامه بازاریابی باید ابتدا اهداف مشخص شود. شما کسب و کار آنلاین ایجاد کردید که به چه چیزی برسید؟ به چه میزان مشتری؟ به چه میزان درآمد؟ ابتدا باید معیارها و هدفهای کلی برای بازاریابی و کسب و کار خود تعیین کنید. مثلاً هدف ممکن است افزایش فروش، جذب مشتریان جدید، افزایش ترافیک و … باشد. معیارها میتواند شامل درآمد، تعداد مشتریان، نرخ تبدیل و … باشد.
سئو (بهینهسازی موتورهای جستجو) اصلی ترین روش بازاریابی
سئو یک روش بازاریابی طبیعی و بدون پرداخت هزینه میباشد که هدف آن افزایش رتبه سایت شما در نتایج موتورهای جستجو است. البته این موضوع که بدون پرداخت هزینه است میتواند اشتباه باشد چرا که در صورت سئو کردن سایت توسط شما به عنوان مدیر کسب و کار این روند کم هزینه است اما در صورتی که قصد برون سپاری آن را داشته باشید این روند مانند سایر روش های بازاریابی نیازمند هزینه است.
سئو سایت روندی بسیار تخصصی است که نیازمند همراهی یک متخصص امر است و اشتباه در هر یک از مراحل آن میتواند بسیار هزینه بردار باشد اما موفقیت در آن میتواند به صورت کامل برنامه بازاریابی شما را دگرگون نماید. این روند مرحله به مرحله پیش میرود و دارای چهار بخش سئو تکنیکال، سئو محتوایی، سئو داخلی و سئو خارجی است.
باز هم در این بخش تاکید میکنم که انجام پروژه سئو سایت و فروشگاه اینترنتی نیازمند آموزش کامل در این زمینه است و اولین اشتباه اخرین اشتباه خواهد بود. در صورتی که قصد دارید از سئو در برنامه بازاریابی خود استفاده کنید به این نکته توجه داشته باشید.
بازاریابی محتوا برگ برنده مارکتینگ پلن شما
ایجاد و اشتراک محتوای مفید و ارزشمند با هدف جذب مخاطبان و جلب توجه آنها به کسب و کار شما، از طریق بلاگها، مقالات، ویدیوها، وبینارها و … است. محتوای خوب به مشتریان موجود و جدید کمک میکند که به شما اعتماد کنند و با شما تعامل بیشتری داشته باشند.
حضور بازاریابی محتوا در پلن مارکتینگ کسب و کار را میتوان به جرات یکی از واجبترین ها دانست و در این خصوص باید به این شکل عمل کرد که با توجه به گزارش های قبلی در خصوص نیچ مارکت و بررسی بازار، یک تقویم محتوایی آماده میشود که بر اساس آن بتوانید مشتریان جدیدی ایجاد کرده و مشتریان سابق را نیز ترغیب به خرید دوباره نمائید.
این تقویم باید شامل محتوای مورد نیاز مثلا یکماهه کسب و کار شما باشد که هر یک دارای هدفی بوده و موضوعی را دنبال میکند. این تقویم بر اساس نیاز های کسب و کار نوشته میشود و برای کسب موفقیت درآن باید بر اساس طرحی که ایجاد شده به شکل کامل اجرایی شود.

بازاریابی شبکه های اجتماعی سکوی پرتاب روند کسب و کار
حضور فعال در شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، لینکدین و … میتواند به ارتقاء نام برند و برقراری ارتباط مستقیم با مخاطبان کمک کند. شما میتوانید محتوا، تبلیغات، رویدادها و اخبار مرتبط با کسب و کار خود را از طریق این شبکهها به اشتراک بگذارید. این روند باید در پلن محتوایی شما ذکر شود که در بخش قبلی در مورد آن صحبت کردیم.
هر یک از محتوایی که در شبکه های اجتماعی شما منتشر میشود باید دنبال کننده هدفی باشد که قابل اندازه گیری و بررسی های آتی است. حضور در سوشال مدیا باعث میشود که افراد بیشتری با کسب و کار شما آشنا شده و به کسب اطلاعات بیشتر ترغیب شوند. در اینجا نقاط فروش و پشتیبانی محصول و خدمات میتواند راهگشا باشد که در خصوص آن بیشتر صحبت میکنیم.
در انتخاب استراتژیهای بازاریابی برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی اصولی، توجه به نیازها و هدفهای خود داشته باشید و بر اساس نوع کسب و کار، مشخصههای مخاطبان و منابع موجود، برنامه بازاریابی را ایجاد کنید که بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان آورد. همچنین، همیشه نتایج بازاریابی را ردیابی کنید و استراتژیها را بر اساس دادهها بهروزرسانی کنید.

پایش و بررسی نتایج برنامه بازاریابی، مرحله نهایی
گزارشگیری از روند برنامه بازاریابی و بررسی روند کسب و کار یک فرایند اساسی است که به شما کمک میکند تا عملکرد کسب و کارتان را ارزیابی کنید، بازخوردها را به دست آورید و تصمیمگیریهای بهتری برای آینده بگیرید.
دریافت گزارش و پایش روند فعالیت ها از این جهت اهمیت دارد که مشخص کننده روند آینده کسب و کار است. این بخش دقیقا مرحله نخست از روند آتی و توسعه و پیشرفت کسب و کار شماست. در زیر چندین مورد کلیدی برای گزارشگیری از روند بازاریابی و کسب و کار آمده است که باید در برنامه کاری خود بیاورید:
جمع آوری نتایج فعالیت ها در بازه زمانی مشخص
برای گزارشگیری دقیق و پایش حرفه ای وضعیت کسب و کار، نیازمند دادههای کامل و صحیح هستید. برای این منظور از ابزارها و سرویسهای تحلیلی مانند گوگل آنالیتیکس، ابزارهای آماری سایت و نرمافزارهای مدیریت مشتریان (CRM) استفاده کنید تا دادههای لازم را جمعآوری کنید. موارد گفته شده برخی در قسمت سئو و برخی در بخش زمان ایجاد کسب و کار اینترنتی باید ساخته شود و دیتاها جمع آوری گردد.
تحلیل اطلاعات و عملکرد کسب و کار
داده ها، اطلاعات و عملکرد به دست آمده از بخش قبلی باید تبدیل به گزارشی تحلیلی شود که بتواند مشخص کند که استراتژی کسب و کار و بازاریابی آن به چه شکل پیش رفته و آیا روندی موفقیت آمیز داشته یا خیر. میزان کلیکها، نرخ تبدیل، تعداد مشتریان جدید و … را ارزیابی کنید و به نتیجهها توجه کنید. این نتایج مشخص کننده روند آتی کسب و کار است. به آن به شکل ویژه ای توجه نمائید.
مقایسه گزارش و اهداف و دریافت نقشه راه
بهتر است نتایج حاصله از بخش قبلی را با هدفهایی که در ابتدای برنامه بازاریابی تعیین کردهاید مقایسه کنید. اگر نتوانستهاید به هدفهای خود دست پیدا کنید، باید به علتها و عواملی که باعث این مسئله شدهاند، پی ببرید و تصمیمگیریهای مناسبی را انجام دهید.
گزارشگیری نباید فقط تشکیل شده از ارقام باشد، بلکه باید یک تجزیه و تحلیل دقیق از عملکرد کسب و کار و استراتژیهای بازاریابی ارائه دهد. تبدیل دادهها به اطلاعات مفید و برنامهها و راهحلهای اجرایی، نقش کلیدی در گزارشگیری ایفا میکند. بر اساس نتایج و تجزیه و تحلیل گزارشگیری، باید به ارتقاء استراتژیهای بازاریابی خود بپردازید. این کار شامل اصلاح استراتژیهای ناکارآمد، تغییر استراتژیهای قدیمی و اجرای استراتژیهای جدید است.
فرم دریافت مشاوره کسب و کار
در بخش زیر میتوانید با پر کردن فرم و ارسال آن با کارشناسان ما در ارتباط بسیار سریع و فوری باشید.